به گزارش خبرگزاری مهر ، دور اول گفتگوی میان سفیر جمهوری اسلامی ایران در عراق و سفیر آمریکا در آن کشور صبح امروز با حضور مقامات عالیرتبه عراقی برگزار شد.
درجلسه افتتاحیه که اعضای دو هیات ایرانی و آمریکایی، رئیس پارلمان عراق، معاونین نخست وزیر و وزیر امور خارجه عراق در آن حضورداشتند ، روسای دوهیات ایرانی وآمریکایی و مقامات عراقی به سخنرانی پپرداختند .
متن کامل سخنرانی حسن کاظمی قمی سفیر جمهوری اسلامی ایران و رئیس هیات ایرانی در این مذاکرات به این شرح است:
در آغاز سخن فرصت را مغتنم شمرده و مراتب قدردانی خود را از میزبانی دولت عراق و جناب آقای مالکی که در نظر دارد با دیدگاهی واقع بینانه و در چهارچوب همکاری مشترک راهکارهای مناسب برون رفت از چالش های فراروی عراق را بیابد ، ابراز می دارم و حمایت قاطع و پشتیبانی کامل جمهوری اسلامی ایران را از دولت و ملت عراق در همه زمینه های سیاسی، اقتصادی و امنیتی مورد تاکید قرار می دهم .
جمهوری اسلامی ایران بعنوان همسایه عراق با برخورداری از روابط دیرینه فرهنگی ، مذهبی و تاریخی میان دو ملت و طولانی ترین مرزهای آبی و خاکی ، اوضاع و تحولات این کشور را همواره با دقت پیگیری نموده و بر احترام به تمامیت ارضی ، حفظ وحدت داخلی و ارتقای ثبات و امنیت در این کشور تاکید می نماید .
جمهوری اسلامی ایران علیرغم متحمل شدن خسارات فراوان مادی و معنوی در اثر تجاوز رژیم صدام ، همواره در کنار مردم و معارضین بوده و از هیچ گونه همکاری در راستای احقاق حقوق مردم عراق دریغ نورزیده است . ضمن اینکه بدلیل سیاست های غیر انسانی رژیم صدام ، بیش از سه دهه میزان حدود دو میلیون پناه جوی عراقی بود . علاوه بر خدمات انسانی ، بدنبال تجاوزات رژیم صدام ، جمهوری اسلامی ایران در پی درخواست مبارزان عراقی از مبارزات حق طلبانه ملت عراق علیه رژیم فاشیست ضد بشری صدام حمایت نمود .
بدون تردید حمایت گسترده و بی دریغ جمهوری اسلامی ایران از احزاب و گروههای مبارز کرد ، سنی و شیعه عراقی موجب ادامه حیات سیاسی و استمرار مبارزه آنان علیه رژیم صدام گردید . ضمن اینکه رژیم صدام همواره تلاش می نمود تا ضمن سرکوب مبارزین عراقی از گروهک تروریستی شناخته شده منافقین علیه مردم عراق و جمهوری اسلامی ایران بهره برداری نماید .
کشف گورستان های دسته جمعی مملو از اجساد مردم مظلوم عراقی که بخش عمده آن متعلق به اکراد و شیعیان بود از جمله جنایات رژیم صدام به شمار می رود که در راستای قیام مردمی انتفاضه در سال 1991 م به وقوع پیوست . حرکت و قیام مردمی که در پی تهاجم صدام به کویت و شروع حملات آمریکا و متحدین آن علیه تجاوز صدام آغاز گردید و به سرعت گسترش یافت ، لیکن متاسفانه توقف این عملیات توسط آمریکا و متحدین موجب کشتار وسیع مردم عراق اعم از کرد و شیعه ( و حتی بخشی از جامعه سنی ) گردید .
همچنین عملیات انفال در کردستان عراق توسط رژیم که بیانگر نمونه هایی از ددمنشی های رژیم صدام است و در این دو مقطع جمهوری اسلامی ایران همانند مقاطع دیگر به کمک مبارزین و مردم عراق شتافته و بخش عظیمی از آوارگان ( حدود 5/1 میلیون نفر ) را در خود جای داد و از آنان حمایت و یاری نمود .
جامعه جهانی به خوبی واقف است که در طی جنگ تحمیلی رژیم بعث علیه جمهوری اسلامی ایران و هشت سال دفاع مقدس جمهوری اسلامی ایران ، رژیم صدام به کرات از سلاح های ممنوعه ای همچون سلاح های میکروبی و شیمیایی علیه ملت ایران استفاده نمود . اما جمهوری اسلامی ایران بر مبنای وظیفه دینی و انسانی خود حتی برای یک بار از حق مقابله به مثل استفاده نکرد چرا که آن را مغایر با احکام شرع اسلام و همچنین مصالح و منافع مردم مظلوم عراق می دانست .
همانگونه که اشاره شد جمهوری اسلامی ایران قبل از سقوط رژیم صدام ، از مبارزه رهایی بخش و معارضین عراقی ، اعم از کرد ، شیعه و سنی حمایت نمود و آنان را در جهت ایجاد وحدت و کمک به ساقط کردن صدام پشتیبانی کرد . در این راستا نشست ها و اجلاس های مهمی متشکل از رهبران عراقی درتهران ، دیانا و صلاح الدین ، بر پایه سه محور اساسی وحدت عراق ، وحدت رهبران عراقی و ایجاد یک راهکار منطقی که همه طیف ها و رهبران را برای اداره امور عراق در بر گیرد ، شکل داد .
به همین دلیل پس از سقوط صدام ، تشکیل شورای حکومتی ( مجلس حکم ) از مهمترین دستاوردهایی بود که به شدت مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران قرار گرفت . تشکیل این شورا از توصیه های اکید جمهوری اسلامی ایران به دوستان عراقی بود به همین منظور جمهوری اسلامی ایران با اعزام هیئت و حضور در صلاح الدین ضمن کمک به شکل دهی اجلاس رهبران ، نسبت به تشکیل مجلس حکم به گونه ای که همه رهبران موثر کرد ، سنی و شیعه و حتی مسیحی را در برگیرد کمک شایانی نمود . با تشکیل شورای حکومتی جمهوری اسلامی ایران بلافاصله هیئت بلند پایه ای را با هدف تایید و حمایت از فرآیند سیاسی به عراق اعزام نمود و این اعزام در شرایطی صورت پذیرفت که مخالف بسیاری از کشورها از فرایند سیاسی و شورای حکومتی را به همراه داشت .
جمهوری اسلامی ایران همانند دوران مبارزه ملت عراق ، تایید و حمایت همه جانبه خود را از تلاش رهبران ، مراجع دینی و مردم ، اعم از کرد ، شیعه و سنی و مسیحی در فرایند سیاسی در عراق جدید ، یعنی شکل گیری شورای حکومتی ، حکومت موقت ، دولت انتقالی ، انتخابات مجلس ملی ، رفراندوم قانون اساسی ، تاسیس مجلس نیابی و تشکیل دولت ، ادامه و کمک به دولت منتخب دائمی در ایفای وظایف اساسی خود در سه پروسه سیاسی ، امنیتی ، بازسازی و خدمات رسانی را در سرلوحه خود قرار داد ، که به اختصار بخشی از آن مورد اشاره قرار می گیرد :
- اعزام هیئت های بلند پایه از جمله دو وزیر امور خارجه و دبیر شورایعالی امنیت ملی کشور به عراق
-دعوت از رهبران و شخصیت های سیاسی ، احزاب و گروهها و تشویق آنان برای مشارکت در فرایند سیاسی و دولت سازی
-ارتقاء سطح روابط به سفارت
-افتتاح سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران در شهرهای مختلف عراق ( علیرغم وجود فضای ناامن حاکم بر عراق ، به شهادت رسیدن دبیر اول سفارت ج.ا. ایران در بغداد و دستگیری دیپلمات های ایرانی )
-حمایت بی دریغ دولت در کمک به ارائه خدمات به مردم عراق ، از جمله انتقال برق که به زودی به میزان 500 مگاوات افزایش خواهد یافت و تا 1620 مگاوات قابل ارتقاء خواهد بود
- تامین نیازمندی ها در زمینه سوخت از جمله نفت سفید ، بنزین و گازوئیل
- کمک های انسان دوستانه به میزان شش هزار تن در زمان سقوط رژیم صدام
-اعطای وام یک میلیارد دلاری
- انتقال داوطلبانه بخش اعظم آوارگان و ادامه زندگی مناسب بیش از 350 هزار اتباع عراقی در ایران
- راه اندازی خطوط پروازی تهران - بغداد
- کنترل مرزها و عهده دار شدن نقش نیابتی در کنترل ، حفظ و حراست از مرزها
- ایجاد بازارچه های مرزی مورد نیاز عراق
- کمک های توسعه ای ، سرمایه گذاری ، تجارت و گردشگری
- بازسازی عتبات عالیات
- احیای صنعت توریسم عراق
- کمک به اجرای پروژه های بازسازی در کردستان عراق و سایر مناطق
بنابراین با مروری بر عملکرد خدماتی وارتباطات جمهوری اسلامی ایران در دو مقطع قبل و پس از سقوط رژیم صدام به خوبی مشهود است که نقش جمهوری اسلامی ایران در حمایت از مردم و دولت عراق ، نقشی بی بدیل و مهم بوده است .
جمهوری اسلامی ایران معتقد است ، امروز هم ، متاسفانه مردم عراق همچنان مواجه با رنج ها و مشقات فراوانی بوده و کمتر ملتی را می توان یافت که همانند مردم عراق دچار چنین رنج ومحنتی باشند و این در حالی است که عراق کشوری ثروتند ، دارای تاریخ و تمدنی کهن و برخوردار از شخصیت های کم نظیری می باشد که تاثیرگذاری آن در جهان عرب ، اسلام و منطقه بسیار مشهود می باشد .
هم اکنون این ملت فرهیخته با داشتن سرزمینی غنی و بهره مند از مواهب خدادادی بدلیل عملکرد نادرست و طولانی مدت آمریکا در تداوم وضعیت عملی اشغال عراق ، با مشکلات فراوانی مواجه گردیده است . استمرار فضای ناامنی ، کشتار بی گناهان ، تخریب کلیه زیربناهای اقتصادی ، برق ، صنایع و نفت ، بدلیل فقدان یک ساختار دفاعی و امنیتی قوی در برابر تجاوزات و اقدامات تخریبی و تروریستی و عدم اختیارات کافی دولت در بکارگیری قوای مسلح و عدم شناخت نیروهای عمل کننده بیگانه از فرهنگ و حساسیت های دینی و برخی شیوه های عملکرد ناصحیح موجب گردیده است تا ضمن ایجاد بد بینی های قومی - مذهبی ، تاثیر طرح های امنیتی را در برقراری امنیت تضعیف نماید .
ما متعجب هستیم که چرا می بایست تجهیزات ارتش و پلیس عراق ضعیف تر از گروههای تروریستی باشد و ارتش و پلیس سلاح های لازم برای دفاع از خود و ملت را نداشته باشند ؟ چگونه ممکن است نیروهای مسلح عراق بتوانند در چنین شرایطی بر گروههای تروریستی که مجهزترشده اند فائق آیند ؟ انگیزه عدم تجهیز ارتش و پلیس عراق چیست ؟ از سوی دیگر وجود شرکت های شخصی امنیتی متعدد که همچون پیمانکاران ساختمانی عمل می کنند ، وضع امنیتی در عراق را پیچیده و این کشور را در لبه پرتگاه سقوط قرار داده است . این امر موجب شده است تروریست ها با خیال راحت مردم عراق را بصورت گروهی به قتل برسانند .
علاوه بر آن بدلیل ناامنی در عراق شاخص های زندگی ، بشدت کاهش یافته است ، که از جمله می توان به کمبود خدمات رسانی در زمینه های حیاتی مانند آب ، برق و سوخت اشاره نمود که این امر شرایط سختی را بر این ملت مظلوم تحمیل نموده است .
جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از کشورهای همسایه و مسلمانان عراق با داشتن مرزهای مشترک طولانی ( بیش از 1300 کیلومتر ) ، مشترکات دینی و فرهنگی و برخورداری از تعاملات تاریخی و مردمی ، منافع مشترک با مردم عراق و تاثیرپذیری متقابل از تحولات یکدیگر ، خود را در رنج و غم این مردم شریک می داند و حفظ دستاوردهای ملت مظلوم عراق را که تجلی آن در ایجاد یک حکومت دمکراتیک متبلور گردیده است ، از رسالت های اساسی خود به شمار می آورد و ثبات وامنیت در عراق را عامل مهمی بر تقویت ثبات و امنیت در منطقه دانسته و بی ثباتی و ناامنی عراق را عامل مهمی در تخریب ثبات و امنیت در سطح منطقه و گسترش تروریسم و تهدید امنیت جهانی می داند .
جمهوری اسلامی ایران ضمن تاکید بر ضرورت حفظ و حدت ملی و حفظ تمامیت ارضی و حمایت از روند دموکراسی وسیاست ملی عراق و اهمیت همزیستی مسالمت آمیز تمامی قومیت ها و مذاهب در عراق ، بارها آمادگی خود را در کمک به دولت منتخب ملی عراق اعلام نموده است و مجددا بر این آمادگی با توجه به شناخت از مشکلات عراق و تجربه امنیتی طولانی کشورمان تاکید دارد .
در چنین شرایط حساسی که عراق با اشغال طولانی و رفتار ناصحیح آنان از یک سوی و ناامنی تروریست ها از سوی دیگر و همچنین در هم شکستن زیر ساخت ها و افول وضعیت اقتصادی ملت مواجه است ، دولت جمهوری اسلامی ایران برای احقاق حقوق ملت عزیز عراق ، هر گونه حمایت از دولت دمکراتیک منتخب عراق به ریاست آقای مالکی را وظیفه خود دانسته و امیدواریم این نشست منجر به سیادت هر چه سریعتر ملت عراق و پایان دادن به ناامنی ها و سرعت یافتن روند بازسازی کشور شود .
نظر شما